Uporaba herbicidov in fibratov, ki blokirajo T1R3 receptorje v črevesju in trebušni slinavki

From Wiki FKKT

Revision as of 17:19, 5 December 2009 by Gregor (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Skupina proteinov T1RX (TAS1RX) oz Taste receptors type 1 so skupina okuševalnih proteinov. Nahajajo se na našem jeziku prav tako se nahajajo v našem črevesju in trebušni slinavki. So pomembni faktorji pravilnega delovanja metabolizma.

Poznamo dva tipa receptorjev: T1RX (X=1,2,3) in T2RX (X=1,2,3…50). Tip 1 je tako imenovani sladki in »umami« (amino ksl) receptor. Deluje tako, da interagira z raztopljenimi molekulami hrane in pošlje signal v možgane, kjer »zaznamo« okus. Tako vsaj delujejo receptorji na naših jezikih.

V prebavnem traktu imajo drugačno vlogo. Tam prav tako zaznajo molekule hrane vendar mi okusa ne zaznamo, saj je ta proces uravnan brez našega zavedanja. In sicer so receptorji povezani z izločanjem hormonov v prebavni trakt. Pomembni so za uravnavanje glukoze, saj receptorji zaznavajo sladkor, ki ga vnesemo vase.

Blokiranje takšnih receptorjev bi zato imelo pomembno vlogo pri boleznih kot so debelost, diabetes tipa 2 in drugimi boleznimi povezanih s prebavo. In vitro so ugotovili, da molekule kot so fenoksi-herbicidi (uporabni v agrikulturi) in fibrati (razred zdravil, ki se uporablja pri lipidnimih obolenjih) blokirajo aktivacijo takšnega receptorja. Na žalost pa je še zelo malo znanega o vplivu blokiranja receptorjev na metabolizem in raven hormonov. Kako še bi delovali fenoksi-herbicidi na človeka prav tako še ni znano.

Personal tools