Uporaba herbicidov in fibratov, ki blokirajo T1R3 receptorje v črevesju in trebušni slinavki

From Wiki FKKT

Revision as of 17:18, 26 January 2010 by MDolinar (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Skupina proteinov T1RX (TAS1RX; angl.: Taste receptors type 1) so skupina okuševalnih proteinov. Nahajajo se na jeziku ter v našem črevesju in trebušni slinavki. So pomembni faktorji pravilnega delovanja metabolizma.

Poznamo dva tipa receptorjev za okus: T1RX (X=1,2,3) in T2RX (X=1,2,3…50). Tip 1 je tako imenovani sladki in »umami« (aminokislinski) receptor. Deluje tako, da interagira z raztopljenimi molekulami hrane in pošlje signal v možgane, kjer »zaznamo« okus. Tako vsaj delujejo receptorji na naših jezikih.

V prebavnem traktu imajo drugačno vlogo. Tam prav tako zaznajo molekule hrane, vendar mi okusa ne zaznamo, saj ta proces poteka brez našega zavedanja. Receptorji so namreč povezani z izločanjem hormonov v prebavni trakt. Pomembni so za uravnavanje ravni glukoze, saj receptorji zaznavajo sladkor, ki ga vnesemo vase.

Blokiranje takšnih receptorjev bi zato imelo pomembno vlogo pri boleznih kot so debelost, diabetes tipa 2 in druge bolezni povezane s prebavo. Ugotovili so, da in vitro molekule kot so fenoksi-herbicidi (uporabni v poljedeljstvu) in fibrati (razred zdravil, ki se uporablja pri lipidnimih obolenjih) blokirajo aktivacijo takšnega receptorja. Na žalost pa je še zelo malo znanega o vplivu blokiranja receptorjev na metabolizem in raven hormonov. Kako še bi delovali fenoksi-herbicidi na človeka prav tako še ni znano.

Personal tools