User:Ana Kompan

From Wiki FKKT

Revision as of 01:19, 7 January 2013 by Ana Kompan (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Kolagen IV

Kolagen IV je vrsta kolagena, kateri se primarno nahaja v bazalni lamini (tanka mrežasta struktura, ki celice epitela, mišičnega in živčnega tkiva ločuje od obdajajočega vezivnega tkiva) kjer se skupaj z lamini, proteoglikani in nidogeni povezuje v mrežaste strukture [1]. Spada med vrste kolagenov, ki ne tvorijo vlaken.

Nahaja se v 6 oblikah - alfa 1(IV), alfa 2(IV), alfa 3 (IV), alfa 4 (IV), alfa 5(IV) in alfa 6(IV), vsaka izmed oblik pa lahko tvori trojno vijačnico z dvema drugima verigama, da ustvari mrežo kolagena IV: veriga alfa 3(IV) tvori trojne helikalne protomere helikalni protomeri z oblikama alfa 4(IV) in alfa 5(IV). Tipa alfa 3(IV) in alfa 4(IV) se nahajata v ledvicah, očeh, membranah lečnih kapsul, ušesnem polžu, pljučih, skeletnih mišicah, aorti, sinaptičnih vlaknih ter ledvicah in pljučih zarodkov. V splošnem je kolagen IV močno prisoten v placenti [2].

Kolagen IV je neposredno vpleten v veliko število genetskih in negenetskih bolezni kot sta Alportov sindrom in Goodpasturjev sindrom. Po zadnjih raziskavah naj bi imel kolagen IV novo in glavno vlogo pri razvoju redkih genetskih boleznih kot so krvavitve in porencefalijo pri novorojenčkih ter krvavitvene kapi pri odraslih [3].

Viri

Zunanje povezave

Personal tools