Vitamin C

From Wiki FKKT

Revision as of 13:38, 4 January 2010 by Ana (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Vitamin C (askorbinska kislina) je topen v vodi, hitro oksidira ter se hitro uniči pri visokih temperaturah in v alkalnih raztopinah. Je močan antioksidant in zato lahko zmanjša škodljive učinke prostih radikalov. Celicam kosti, zob, dlesni, vezi in krvnih žil pomaga, da rastejo in ostanejo zdrave. Askorbinska kislina je potrebna za tvorbo kolagena.

Soli askorbinske kisline se imenujejo askorbati.

Formula askorbinske kisline

Contents

Priporočena dnevna količina

Strokovnjaki priporočajo dnevno vsaj pet obrokov svežega sadja in zelenjave. Priporočena dnevna količina se giblje med 75 mg za ženske in 90 mg za moške. Nosečnice, sladkorni bolniki, kadilci, športniki in ljudje, ki so izpostavljeni stresu pa potrebujejo več vitamina C.

Raziskave dokazujejo, da ljudje z visoko ravnjo vitamina C živijo šest let dlje kot ljudje z nizko krvno ravnjo tega vitamina. Prav tako je zmanjšano tveganje za kardiovaskularne bolezni, nekatere oblike raka in druge imunske bolezni.

Pomanjkanje in presežek

Pomanjkanje askorbinske kisline pri ljudeh lahko povzroči skorbut, ki nastane predvsem zaradi pomanjkanja kolagena v dlesnih. Simptoni nastanejo šele po daljšem pomanjkanju vitamina, kot so krvavitve in vnetja dlesni, izpadanje zob, utrujenost, vnetje sklepov,

Presežek vitamina C se iz telesa izloči z urinom. Če zaužijemo dnevno preveč vitamina C, oz. več kot 1000 mg/dan, lahko ta povzroči slabost, želodčne krče, drisko in tudi ledvične kamne.

Naravni viri

Askorbinsko kislino lahko večina sesalcev tvori sama, zato ta zanje ni vitamin. Človek jo dobiva s hrano. Najdemo jo v sadju in zelenjavi - zlasti veliko je je v šipku, papriki, kislem zelju, limonah in pomarančah.

Skladiščeno sadje in zelenjava v hladilnicah zmanjša količino vitamina C za 40-60%.

Viri

Personal tools