Vitamin K

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (16:23, 29 October 2012) (view source)
m (User:Mateia moved to Vitamin K: objavljeno pod neustreznim naslovom 'User:Mateia')
 

Current revision

Vitamin K

Vitamin K je v maščobah topen. Včasih se je imenoval vitamin koagulacije (od tod tudi oznaka K), saj je ena njegovih glavnih vlog sodelovanje pri strjevanju krvi. Vitamin K ima dve naravni pojavni obliki:filokinon (vitamin K1) in menakinon (vitamin K2). Poleg teh dveh poznamo še sintetične oblike, ki imajo oznake od K3 do K7. Od teh je najaktivnejši vitamin K3 oz. menadion.


K1 [1]

K2 [2]


Pomen vitamina K

Telesni procesi, pri katerih sodelujejo od vitamina K odvisne beljakovine, so:

- koagulacija / strjevanje krvi

- mineralizacija kosti: s kostmi so povezane 3 od vitamina K odvisne beljakovine. Zadolžene so za normalno presnovo, rast in razvoj kosti ter preprečevanje kalcifikacije (nalaganje kalcija in posledična otrditev) hrustanca in mehkih tkiv

- rast celic.


Viri vitamina K

Hrana

Filokinona (vitamin K1) je največ v vrtni solati, špinači, cvetači, brokoliju, ohrovtu, zelju, soji in jetrih, pa tudi v sojinem in olivnem olju. Menakinon (vitamin K2) se nahaja v živalskih maščobah.

Črevesne bakterije

Bakterije, ki se nahajajo v debelem črevesju, proizvajajo menakinon.


Pomanjkanje vitamina K

Glavni vzroki pri odraslih so:

- jemanje zdravil proti strjevanju krvi iz skupine antagonistov vitamina K;

- dolgotrajna uporaba antibiotikov;

- bolezni jeter; Ker je vitamin K topen v maščobah, vsaka motnja absorpcije maščob pomeni tudi motnjo absorpcije vitamina K. Razne bolezni jeter lahko vodijo do zmanjšane proizvodnje žolča.


Priporočene dnevne doze vitamina K so:

Moški (25 let) = 120µg/dan

Ženske (od 30 let) = 90 µg/dan

Dojenčki (0-12 mesecev)=10-20 µg/dan

Mladostniki = 15-100 µg/dan


Predoziranje vitamina K

Čeprav je vitamin K topen v maščobah, do danes še ni znanih primerov zastrupitve razen s sintetično obliko K3 (menadion), ki pri novorojenčkih s še nerazvitimi funkcijami jeter lahko povzroči hemolitično anemijo, povišano količino bilirubina v krvi in kernikterus (obarvanje in okvara jeder možganskega debla zaradi hude zlatenice).


Viri

[3]

- Medić - Šarić Marica, Ines Buhač, Vlasta Bradamante: Vitamini in minerali (resnice in predsodki), Ptuj: In obs medicus, 2002

Personal tools