Vitamini B

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(Vitamin B12 = kobalamin:)
Line 1: Line 1:
-
=='''Vitamin B1 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Thiamine '''Tiamin'''] - ''za več življenjske radosti:''==
+
=='''Vitamin B1 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Thiamine '''Tiamin''']==
-
Nujno potreben za prenos nekaterih vrst živčnih signalov med možgani in hrbtenjačo. Pomemben za delovanje različnih encimov, s pomočjo katerih je energija na razpolago telesu, za delovanje srca, za živčevje, spominske sposobnosti in presnovo ogljikovih hidratov.
+
Vitamin B1 [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Thiamin.svg] je nujno potreben za prenos nekaterih vrst živčnih signalov med možgani in hrbtenjačo. Pomemben je za delovanje različnih encimov, s pomočjo katerih telo dobiva energijo za delovanje srca, za živčevje, spominske sposobnosti in s katerimi presnavlja ogljikove hidrate.
-
=='''Vitamin B2 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Riboflavin '''Riboflavin'''] - ''gonilo življenja:''==
+
=='''Vitamin B2 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Riboflavin '''Riboflavin''']==
-
Tvori flavin adenin dinukleotid (FAD) in flavin mononukleotid (FMN), ki sta ključni za pretvarjanje kalorij iz proteinov, maščob in ogljikovih hidratov iz hrane v obliko, uporabno za celice. Potreben je za tvorjenje las, kože in nohtov.
+
Vitamin B2 [http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/890312-08.html] je sestavni del kofaktorjev flavin-adenindinukleotida (FAD) in flavin-mononukleotida (FMN), ki sta ključna za pridobivanje energije iz proteinov, maščob in ogljikovih hidratov iz hrane v obliko, uporabno za celice. Potreben je za rast in obnavljanje las, kože in nohtov.
-
=='''Vitamin B3 = [http://www.cenim.se/331-a.html '''Niacin'''] - ''za kožo, črevesje in živčevje:''==
+
=='''Vitamin B3 = [http://www.cenim.se/331-a.html '''Niacin''']==
-
Potreben je za tvorjenje dveh encimov NAD in NADP, ki pomagata pri sproščanju energije iz prebavljene hrane. Dobimo ga neposredno iz živil, lahko nastane posredno iz aminokisline triptofana.  
+
Vitamin B3 [http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/920408-33.html] je potreben za sintezo dveh koencimov, NAD in NADP, ki pomagata pri sproščanju energije iz prebavljene hrane. Dobimo ga iz živil; lahko nastane posredno iz aminokisline triptofana.  
-
=='''Vitamin B5 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Pantothenic_acid '''Pantotenska kislina'''] - ''za čilost in vitkost:''==
+
=='''Vitamin B5 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Pantothenic_acid '''Pantotenska kislina''']==
-
Prištevamo med spodbujevalce lipolize, razgradnje maščob v maščobnih celicah. Pospešuje rast las in ohranja njihovo barvo. Sodeluje v celicah pri gradnji encimov, ki se povezujejo z delom beljakovine z apoencimom.  
+
Vitamin B5 [http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/920408-38.html] prištevamo med spodbujevalce lipolize, to je razgradnje maščob v maščobnih celicah. Pospešuje rast las in ohranja njihovo barvo. Nujno potreben je za sintezo [[koencim A|koencima A]].  
-
=='''Vitamin B6 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6 '''Piridoksin'''] - ''čudež narave:''==
+
=='''Vitamin B6 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6 '''Piridoksin''']==
-
Pomemben za izkoristek beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, delovanje srca, mišic in obtočil, uravnovešeno vsebnost natrija in kalija v telesnih tekočinah, živčevje, za imunski sistem, rast las, vsebnost vode v telesu.  
+
Vitamin B6 [http://www.dsm.com/en_US/html/dnp/prod_vit_b6.htm] je pomemben za razgradjno beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, delovanje srca, mišic in obtočil, ravnovesje natrija in kalija v telesnih tekočinah, za pravilno delovanje živčevja in imunskega sistema, za rast las in uravnavanje vsebnosti vode v telesu.  
-
=='''Vitamin B7 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Biotin '''Biotin'''] - ''za kožo in lase:''==
+
=='''Vitamin B7 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Biotin '''Biotin''']==
-
Pomemben za presnovo maščob, ogljikovih hidratov, uravnava raven krvnega sladkorja, energijo za možgane in živčne celice in pomaga premagovati depresije, zdravo, lepo polt, lase in nohte ter mišične celice.  
+
Vitamin B7 [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Biotin_structure_JA.png] je pomemben za presnovo maščob, ogljikovih hidratov, uravnava raven krvnega sladkorja, zagotavlja energijo za možgane in živčne celice in pomaga premagovati depresije, pomemben je za zdravo, lepo polt, lase in nohte ter mišične celice.  
-
=='''Vitamin B9 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Folic_acid '''folna kislina'''] - ''porok za dobro voljo:''==
+
=='''Vitamin B9 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Folic_acid '''folna kislina''']==
-
V službi nosilke ogljikovih hidratov in sodelavka pri gradnji hemov. Nenadomestljiv pri izgradnji rdečih krvničk. Sodeluje pri nastajanju nukleinskih kislin. Nepogrešljiva je za rast, obnovo in nadomeščanje vseh telesnih celic. Deluje predvsem v možganih in živčevju.
+
Vitamin B9 [http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/880331-12.html] sicer ni biološko aktiven, se pa v jetrih pretvori v [[tetrahidrofolat]] in tako posredno sodeluje v številnih metaboličnih procesih, npr. pri sintezi nukleinskih kislin in aminokislin, pa tudi pri sintezi hema. Zato velja za nepogrešljivega za rast, obnovo in nadomeščanje vseh telesnih celic. Deluje predvsem v možganih in živčevju.
-
=='''Vitamin B12 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12 '''kobalamin:''']==
+
=='''Vitamin B12 = [http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12 '''kobalamin''']==
-
Nahaja se samo v hrani živalskega izvora. Pomemben je za dobro razpoloženje, delovanje mišic, možgane in živčevje, rast in nastajanje rdečih krvničk, izkoristek maščob, energijo in presnovo železa. Skupaj z drugimi snovmi sproža nastajanje deoksiribonukleinskih in ribonukleinskih kislin.
+
Vitamin B12 [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Vitamin-B12-Co-centre-3D-balls.png] najdemo samo v hrani živalskega izvora. Pomemben je za dobro razpoloženje, delovanje mišic, možgane in živčevje, rast in nastajanje rdečih krvničk, pretvorbo maščob v energijo in za presnovo železa. Skupaj z drugimi snovmi omogoča nastajanje nukleinskih kislin.
-
=='''Slike:'''==
 
-
 
-
Vitamin B1: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Thiamin.svg<br>
 
-
Vitamin B2: http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/890312-08.html<br>
 
-
Vitamin B3: http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/920408-33.html<br>
 
-
Vitamin B5: http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/920408-38.html<br>
 
-
Vitamin B6: http://www.dsm.com/en_US/html/dnp/prod_vit_b6.htm<br>
 
-
Vitamin B7: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Biotin_structure_JA.png<br>
 
-
Vitamin B9: http://www.denniskunkel.com/DK/Crystals/880331-12.html<br>
 
-
Vitamin B12: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Vitamin-B12-Co-centre-3D-balls.png<br>
 
=='''Literartura:'''==
=='''Literartura:'''==
Line 48: Line 38:
=='''Viri:'''==
=='''Viri:'''==
-
http://www.umm.edu/altmed/articles/<br>
+
http://www.umm.edu/altmed/articles/...<br>
-
http://en.wikipedia.org/wiki/
+
http://en.wikipedia.org/wiki/...
[[Category:LEX]]
[[Category:LEX]]

Revision as of 10:57, 25 January 2010

Contents

Vitamin B1 = Tiamin

Vitamin B1 [1] je nujno potreben za prenos nekaterih vrst živčnih signalov med možgani in hrbtenjačo. Pomemben je za delovanje različnih encimov, s pomočjo katerih telo dobiva energijo za delovanje srca, za živčevje, spominske sposobnosti in s katerimi presnavlja ogljikove hidrate.

Vitamin B2 = Riboflavin

Vitamin B2 [2] je sestavni del kofaktorjev flavin-adenindinukleotida (FAD) in flavin-mononukleotida (FMN), ki sta ključna za pridobivanje energije iz proteinov, maščob in ogljikovih hidratov iz hrane v obliko, uporabno za celice. Potreben je za rast in obnavljanje las, kože in nohtov.

Vitamin B3 = Niacin

Vitamin B3 [3] je potreben za sintezo dveh koencimov, NAD in NADP, ki pomagata pri sproščanju energije iz prebavljene hrane. Dobimo ga iz živil; lahko nastane posredno iz aminokisline triptofana.

Vitamin B5 = Pantotenska kislina

Vitamin B5 [4] prištevamo med spodbujevalce lipolize, to je razgradnje maščob v maščobnih celicah. Pospešuje rast las in ohranja njihovo barvo. Nujno potreben je za sintezo koencima A.

Vitamin B6 = Piridoksin

Vitamin B6 [5] je pomemben za razgradjno beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, delovanje srca, mišic in obtočil, ravnovesje natrija in kalija v telesnih tekočinah, za pravilno delovanje živčevja in imunskega sistema, za rast las in uravnavanje vsebnosti vode v telesu.

Vitamin B7 = Biotin

Vitamin B7 [6] je pomemben za presnovo maščob, ogljikovih hidratov, uravnava raven krvnega sladkorja, zagotavlja energijo za možgane in živčne celice in pomaga premagovati depresije, pomemben je za zdravo, lepo polt, lase in nohte ter mišične celice.

Vitamin B9 = folna kislina

Vitamin B9 [7] sicer ni biološko aktiven, se pa v jetrih pretvori v tetrahidrofolat in tako posredno sodeluje v številnih metaboličnih procesih, npr. pri sintezi nukleinskih kislin in aminokislin, pa tudi pri sintezi hema. Zato velja za nepogrešljivega za rast, obnovo in nadomeščanje vseh telesnih celic. Deluje predvsem v možganih in živčevju.

Vitamin B12 = kobalamin

Vitamin B12 [8] najdemo samo v hrani živalskega izvora. Pomemben je za dobro razpoloženje, delovanje mišic, možgane in živčevje, rast in nastajanje rdečih krvničk, pretvorbo maščob v energijo in za presnovo železa. Skupaj z drugimi snovmi omogoča nastajanje nukleinskih kislin.


Literartura:

Oberbeil, Klaus: Z vitamini do zdravja, Prešernova družba, Ljubljana 2005, str. 8-85.
Ursell, Amanda: Vitamini in minerali, Učila International, Tržič 2004, str. 28-41.
Mühleib, Friedhelm: Vitamini za zdravje in dobro počutje, DZS, Ljubljana 1999, str. 49-79.

Viri:

http://www.umm.edu/altmed/articles/...
http://en.wikipedia.org/wiki/...

Personal tools