Zaviranje mehanizma herpes simplex virusa tipa 2 z propolisovimi ekstrakti

From Wiki FKKT

Revision as of 16:21, 21 April 2010 by Anja.Pajer (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Herpes virusi so kroglasti, srednje veliki DNA virusi, ki se replicirajo v jedru celice. Eden izmed njih je [herpes simplex virus][1] tip 2, ki je povzročitelj genitalnega herpesa. To je spolno prenosljiva bolezen, ki je neozdravljiva. Gre za to, da se virus umika v ganglije in tudi če ni nobenih vidnih znakov bolezni, se lahko virus neprestano širi naprej in nekontrolirano izbruhne na površje. Za zdravljenje herpesa trenutno uporabljajo protivirusna zdravila na osnovi aciklovirja in njegovih derivatov.

V letošnjih raziskavah so nemški znanstveniki želeli dokazati citotoksični in antiseptični učinek [propolisa][2] na HSV-2. Analiza propolisa s HPLC (High performance liquid chromatography) je pokazala velike vsebnosti polifenolov, flavonoidov in fenilkarboksilnih kislin. Vodne in etanolne ekstrakte propolisa so dodajali direktno neokuženim celicam, virusom in pa celicam, že okuženimi s HSV-2. Raziskave so pokazale, da oba ekstrakta vplivata na razmnoženavje virusa v primeru ko so le tega pred okužbo inkubirali s propolisovimi ekstrakti, saj se je infektivnost virusa zmanjšala za 99%. Propolisovi ekstrakti niso pokazali nobenega zaviralnega učinka na celice, ki so bile inkubirane z ekstrakti pred okužbo z HSV-2. Za določitev mehanizma zaviranja virusna so v gojišče z neokuženimi celicami po dodatku HSV-2, dodajali ekstrakte v različnih časih glede na virusni cikel. Tudi v teh celicah ekstrakti niso imeli vpliva na podvajanje virusa, prav tako ne čas dodatka ekstraktov.

Pred kratkim je bil dokazan podoben učinek propolisa na HSV-1 (Herplex simplex virus tip 1) in zaradi tega se zdi lokalna uporaba propolisa za zdravljenje okužb ustnega herpesa, ki ga povzroča HSV-1, obetavna, sploh za bolnike, ki trpijo za pogostimi ponovitvami virusnih okužb.

Personal tools