Zein

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Zein je vrsta beljakovine prolamine najdene v koruzi. Običajno je uporabljena v proizvodnji kot prah iz koruzne moke z glutenom.

Zein je ena izmed najbolj razumljenih rastlinskih beljakovin in ima različne industrijske in živilske namene. Zgodovinsko gledano je bil uporabljen v proizvodnji različnih komercialnih proizvodov, vključno s premazi za papir skodelic, obloge pokrovčkov pijač, oblačila, tkanine, gumbe, lepila, premazi in veziva. Prevladujoči zgodovinski uporabni namen zeina je na trgu tekstilnih vlaken, kjer je bil proizveden pod imenom "Vicara". Z razvojem sintetičnih alternativ, uporaba zeina na tem trgu sčasoma izginila. Z uporabo electrospininga so bila zein vlakna spet proizvedena v laboratoriju, kjer se izvajajo dodatne raziskave, da ponovno vstopijo na trg vlaken. Čisti zein je brez vonja, okusa, trd, v vodi netopen in užiten, kar je neprecenljivo v predelanih živilih in farmacevtskih izdelkih. Zdaj se uporablja kot premaz za sladkarije, oreške, sadje, tablete in drugo zaprto hrano in zdravila. V Združenih državah je tako označen kot "sladka glazura« in se uporablja kot premaz na pekovskih izdelkih ali kot "rastlinske beljakovine." Tako je razvrščen kot GRAS (splošno priznan kot varen) s strani US Food and Drug Administration.

Zein se lahko nadalje obdeluje v smole in druge bioplastike polimerov, ki se lahko ekstrudirajo ali valjajo v različne izdelke iz plastičnih mas. Zaradi povečane skrbi za okolje zaradi sintetičnih prevlek (kot PFOA) in trenutno višje cene petrokemikalij na osnovi ogljikovodikov, je večja osredotočenost na zein kot surovino za različne nestrupene in obnovljive aplikacije polimerov, zlasti aplikacij v papirni industriji. Drugi razlogi za ponovno zanimanje za zein vključujejo skrb glede stroškov odlagališč plastike in potrošniških interesov v naravne snovi. Obstajajo tudi številne potencialne nove vloge za živilsko industrijo.

Raziskovalci so nedavno preučevali možnost uporabe zeina za nadomestitev nekaterih snovi v žvečilnih gumijih. Preučevali so tudi medicinsko uporabnost, kot je uporaba zein molekule za "prenos biosnovi na ciljna mesta v človeškem telesu". Po mnenju raziskovalcev obstaja več potencialno varnih uporabnih živil pri katerih je možna uporaba embalaže na osnovi zeina. Vojaški pogodbenik že raziskuje uporabnost zeina za zaščito MRE paketov hrane. Druge možnosti pakiranja hrane, ki so bile raziskane, vključujejo zamrznjena živila, ready-to-eat piščanca, sir in tekoča jajca. Raziskovalci hrane na Japonskem so opozoriti na sposobnost zein molekul, da lahko deluje kot vodna pregrada.

Čeprav obstajajo številne obstoječe in potencialne možnosti za uporabo zeina je glavna ovira pri večjem komercialnem uspehu njegova zgodovina visokih stroškov do pred kratkim. Nekateri verjamejo, da je rešitev v tem, da ekstahiramo zein kot stranski produkt v proizvodnem procesu za etanol ali v novih off-shore proizvodnjah.

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Zein

Personal tools