Bradikinin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Bradikinin je peptidni vezivni hormon, čigar prisotnost v krvnem obtoku niža krvni tlak, s tem ko širi žile. Njegovo delovanje je podobno delovanju histamina. Kot se da razbrati z imena te molekule, jo uvrščamo med kinine.

Contents

Struktura

Molekula je sestavljena iz devetih aminokislin, katerih zaporedje je sledeče: (H2N-)Arg-Pro-Pro-Gly-Phe-Ser-Pro-Phe-Arg(-COOH) in ima molsko maso 1060,21 g mol-1, njena molekularna formula pa je C50H73N15O11.

Sinteza

Bradikinin se sintetizira iz velikih proteinskih molekul kininogenov, to pa se zgodi s pomočjo encimov kininogenaz, kot naprimer kalikrein.

Učinki

V telesu bradikinin širi žile in tako manjša pritisk, poleg tega pa tudi povzroča krčeneje ne-vaskularnih gladkih mišic. Pravtako poveča prepustnost žil in igra vlogo pri zaznavanju bolečin.

Zgodovina

Bradikinin je bil odkrit leta 1948. Odkrili so ga trije brazilski fiziologi in zdravniki na Instituto de Biologia de São Paulo. Njihov vodja je bil Maurício Rocha e Silva, z njim pa sta sodelovala še Gastão Rosenfeld in Wilson Teixeira. Bradikinin so našli v živalski krvni plazmi potem, ko so ji dodali strup kače bothrops jararaca.

Viri

Bradykinin, Wikipedia (EN)

Bradykinin, Wikipedia (DE)

Zunanje povezave

Prostorska ponazoritev bradikinina

Bradikinin

Personal tools