Defenzin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Defenzini so majhne kationske s cisteinom bogate beljakovine, ki jih sestavlja od 18-45 aminokislin. Prisotni so pri vretenčarjih in nevretenčarjih pa tudi rastlinah. Delujejo proti bakterijam, glivam in različnim virusom. Celice imunskega sistema sodelujejo z defenzini pri uničenju fagocitiranih bakterij. Defenzini se vežejo z večjo afiniteto na bakterijsko membrano, kot na vretenčarsko celico, saj je koncentracija negativno nabitih fosfolipidov na površini bakterijske membrane večja od koncentracije na membrani vretenčarjev. Ta fenomen predstavlja zaščito pred uničenjem telesnih celic. Ko se defenzini vežejo na plazmalemo ustvarijo pore oziroma kanale, skozi katere začnejo izhajati pomembni ioni in molekule. Nekateri alfa-defenzini, kot je HNP-1 pa delujejo kot reverzibilni nekompetitivni inhibitorji metaloproteaze, imenovane letalni faktor (LF), ki jo izdeluje bacil Bacillus anthracis.


Contents

Tipi defenzinov

  • α-defenzini – Nahajajo se predvsem pri nevrtofilnih granulocitih in nartavnih celicah ubijalkah.
  • β-defenzini – Izločajo jih levkociti. Lahko jih najdemo v jeziku, ledvicah, koži,...
  • θ-defenzini – So zelo redki. Do sedaj so bili najdeni le v par vrstah primatov.

Patologija

Zmanjšane ali povečane količine defenzinov so velikokrat povezane z določenimi obolenji. Neuravnavana količina defenzinov v koži prispeva k nastanku aken, pomanjkanje v vitem črevesu pa naj bi bila predispozicija za nastanek Chronove bolezni. poleg tega pa naj bi inhibicija beta-defenzinov v epiteliju pljuč in sapnika zaradi povišane količine soli (NaCl) prispevala k razvoju cistične fibroze. Povečane količine defenzinov so prisotne v koži zaradi vnetnih procesov, kot je luskavica, ter med celjenjem ran, povečane količine alfa-defenzinov pa so bile odkrite tudi v limfocitih T pri bolnikih z shizofrenijo, kar bi lahko bilo uporabno za diagnosticiranje ljudi s povečanim tveganjem za nastanek shizofrenije.

Zanimivosti

Človeški genom vsebuje gene za theta-defenzine, vendar le-ti nosijo zapis za stop kodon na napačnem mestu, kar okrni njihovo izražanje (ekspresijo). Defenzinom-podobni proteini (angleško defensin-like proteins ali DLP) so komponenta v toksinu kljunašev.

Zunanje povezave

Zgradba defenzinov

Viri

Personal tools