Dinamin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Dinamin je GTP-aza, ki je odgovorna za potek endocitoze v evkariontski celici. Dinamini v glavnem sodelujejo pri razdružitvi novonastalih veziklov v membrani enoceličnega predela, njihovega tarčnega dela in zlitju drugega predela, oboje na površju celice, kot tudi v Golgijevem aparatu. Dinamin igrat pomembno vlogo tudi pri številnih procesih delitve organelov, citokinezi.

Dinamin spada v "superdružino dinaminov", ki vključuje klasični dinamin, dinamine podobne proteinom, Mx proteine, OPA, mitofuzine in GPB-je. Dinamin kot sam je 96 kDa velik encim, ki so ga prvič izolirali pri raziskavi poizskusa izolacije osnovnih motoričnih mikrotubolov iz govejih možgan. Dinamin so temeljito preučevali v okviru brstenja veziklov obloženimi s klatrinom.


Contents

Funkcije

Ko se vezikel vzvije, dinamin tvori spiralo okoli vratu vezikla. Ko je spirala na pravem mestu se spirala razteza po dolžini in skrči po širini preko GTP hidrolize. To privijanje "tuljave" okrog vratu vezikla povzroči, da se del vezikla odstrani iz vezikla matične membrane.


Vrste

  • Dinamin I - se izraža v nevronih in nevroendokrilnih celicah.
  • Dinamin II - se izraža v večini vrst celic
  • Dinamin III - se največ izraža v modah, vendar tudi prisoten v srcu, možganih in pljučih

Viri

Zunanje povezave

Personal tools