Etanercept

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Etanercept

Etanercept (trgovsko ime Enbrel) je biološko zdravilo, ki zdravi avtoimunska obolenja, katera povzroča prevelik imunski odziv. Je dimerična molekula, katere struktura je ključnega pomena za pravilno terapevtsko aktivnost. Njegova kemijska formula je C2224H3475N621O698S36 in molekulska masa 51234,9 g/mol. Deluje kot inhibitor faktorja TNF (dejavnik tumorske nekroze), ki spada v skupino citokinov, katera lahko povzroči celično smrt (apoptozo). V to skupino spada TNF-α, ki je regulator imunskega odziva v mnogih organskih sistemih. TNF-α proizvajajo limfociti in makrofagi, dva tipa belih krvnih celic, ki so odgovorne za obrambo telesa. Etanercept ima zmožnost, da zdravi avtoimunska obolenja tako, da inhibira regulator TNF-α in prepreči preintenziven imunski odziv.

Leta 2006 je študija pokazala male, vendar pomembne napredke v zmanjšanju simptomov Alzheimerjeve bolezni po terapiji z etanerceptom. Poleg tega se uporablja tudi za oblažitev simptomov luskavice.

Etanercept je fuzijski protein, ki ga proizvaja rekombinantna DNA. Veže TNF receptor na konec protitelesa IgG1. Proizvajajo ga s tehnologijo rekombinantne DNA.

Viri

Etanercept, Wikipedia

Zunanje povezave

ZSD

Trifilon

RxList

Personal tools