Gemcitabin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Gemcitabin je učinkovina, ki se uporablja pri zdravljenju raka (pri kemoterapiji). Je nukleozidni analog z molekulsko formulo C9H11F2N3O4 in molsko maso 263,198 g/mol. Sistematično IUPAC-ovo ime pa je 4-amino-1-[3,3-difluoro-4-hidroksi-5-(hidroksimetil)tetrahidrofuran-2-il]-1H-pirimidin-2-on. Pod zaščitenim imenom Gemzar ga trži farmacevtsko podjetje Eli Lilly and Company.


Contents

Zgodovina

Prvič je bil sintetiziran v laboratoriju Larry Hertel pri Eli Lilly v začetku leta 1980. Mišljeno je bilo kot protivirusno zdravilo, vendar pa je predklinično testiranje pokazalo, da ubija celice levkemije, celice in vitro.


Vloga

S kemijskega vidika je nukleozidni analog, in sicer analog pirimidina deoksicitidina, kjer je vodik na drugem ogljikovem atomu zamenjan s fluorom.

Kot drugi pirimidinski analogi (npr. fluorouracil) se tudi gemcitabin med podvojevanjem vgrajuje v na novo nastajajočo molekulo DNA. Gemcitabin nadomesti citidin in s tem prepreči nadaljnjo podaljševanje verige DNA, zaradi napačno sintetizirane DNA pa se v celici vključijo procesi programirane celične smrti – apoptoza. V tumorskih celicah neprestano poteka podvojevanje DNA in v prisotnosti gemcitabina se zavreta podvojevanje celic in rast tumorja.

Drugi cilj gemcitabina je encim ribonukleotid reduktaza (RNR). Difosfat se analogno veže na aktivno mesto RNR in encim nepovratno inaktivira. Ko je RNR inaktiviran, celica ne more proizvajati deoksiribonukletida, ki je potreben za replikacijo DNA in popravila pri podvojevanje; tako je apoptoza celic povzročena.


Uporaba

Uporablja se pri različnih vrstah raka, kot so nedrobnocelični pljučni rak, rak trebušne slinavke, rak dojke, rak mehurja,…


Nezaželeni učinki

Zaviranje delovanja mozga je eden resnejših in pogostih nezaželenih učinkov. Pojavljajo pa se tudi izpuščaji na koži, izpadanje las, vnetje sluznice, bruhanje, slabost, jetrne in ledvične okvare, alergične reakcije, pljučna fibroza, periferna nevropatija, vročina, kratka sapa, edemi, slab apetit, utrujenost, težave s spanjem, gripi podobni simptomi, kot so bolečine v mišicah, glavobol, mrzlica, bolečine in utrujenost.


Viri

http://sl.wikipedia.org/wiki/Gemcitabin

http://en.wikipedia.org/wiki/Gemcitabine

Personal tools