Gvajakol

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

Gvajakol

Gvajakol je aromatska ogljikova spojina neprijetnega vonja (molekulska formula: C7H8O2). Po IUPAC-ovi nomenklaturi se imenuje 2-metoksifenol. Pridobivamo ga iz lesnega katrana. Enostavni fenoli, kot je gvajakol, so v rastlinah redko prisotni. Znani in bolj razširjeni pa so njihovi derivati. Spojina se nahaja v obliki brezbarvne ali rumene prizme, v obliki iglice ali kot tekočina.

Lastnosti

Gvajakol je glavna sestavina kreozota. Kreozot je zmes fenola in fenolovih etrov, ki jo pridobivajo iz lesnega in premogovega katrana. Uporabljajo ga kot sredstvo za zaščito lesa in v zdravilstvu. Snov je nevarna za organizme, saj draži oči, ob zaužitju pa povzroča pekoč občutek v ustih in grlu ter škodljivo deluje na prebavila (peptični ulkus z možno perforacijo in krvavitvijo, krvavitev iz želodca, pankreatitis, ezofagitis, perforacija črevesja). Molska masa spojine je 124, 139 g/mol. Tališče je 28-32 ˙C, vrelišče pa pri 205 ˙C.

Topnost

Gvajakol je topen v petroletru, benzenu in acetonu. Zelo dobro je topen v 95 % etanolu, glicerolu, kloroformu, ledocetni kislini, olju in etru. Slabo topen pa je v vodi.

Uporaba

Včasih so gvajakol uporabljali pri pljučni tuberkulozi (tj. pri hudih napadih kašlja), danes pa le še pri zdravljenju bronhitisa.

Slike

Viri

Personal tools