Kreatinin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

KREATININ

Kreatinin je stranski produkt proteina kreatina, ki priskrbi energijo za krčenje mišic. Je endogena substanca in nastaja kot stranski produkt metabolizma skeletnih mišic v presnovi fosfokreatina, z neencimsko ciklizacijo.

Sproščannje

Iz mišic se ga sprosti približno 1 mg/min. Plazemska koncentracija kreatinina je stalna (1,1mmol/l), zato metabolizem in prehrana nanjo ne vplivata.

Količina

Telo keratinin izdeluje dokaj sorazmerno in počasi. Količina proizvedenega kreatinina je odvisna od mišične mase. Večji je vnos beljakovin, večja je mišična masa, večja je količina kreatinina. Pri športnikih je povečana količina le tega povsem normalen pojav, medtem ko je pri ljudeh, ki se ne ukvarjajo s športom redno, to znak za okvaro ledvic, saj se preko njih filtrira.

Povečana koncentracija serumskega kreatinina pa je ravno tako znak za srčno-žilne bolezni. Majhne količine kreatinina se zbirajo v tubulih. Nivo Kreatinina nam pove oceno ledvičnega delovanja, izražen pa je v enoti µmol/l. Povprečni nivo kreatinina, ki ne škoduje našemu telesu, je 70-140 μmol/l.

Formula kreatinina

http://www.biosite.dk/leksikon/images/creatin.gif

Ostali viri in literatura

http://www.dsms.net/hista/pafi/seminarji/2004-12-13%20Motnje%20ledvicne%20funkcije.doc

http://www.lunin.net/forum/lofiversion/index.php/t6717.html

http://www.medicinenet.com/creatinine_blood_test/article.htm

http://www.wellsphere.com/cystic-fibrosis-article/creatinine/255684

Personal tools