Saharoza

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Saharoza je običajni jedilni sladkor, ki se najpogosteje uporablja v vsakodnevni prehrani in prehrambeni industriji. Je brez barve in vonja, ima sladek okus. Pri sobni temperaturi je v trdnem agregatnem stanju. Temperatura tališča znaša 186°C, temperature vrelišča nima, ker pri visokih temperaturah razpade. Topi jo voda.

Pridobivamo jo iz sladkorne pese in sladkornega trsa. Sok sladkorne pese vsebuje 10-17 % saharoze, sok sladkornega trsa pa 15-20 %.

Je nereducirajoči disaharid in spada med oligosaharide, ki so sestavljeni ogljikovi hidrati (vsebujejo 2-8 monosaharidnih enot). Njena molekulska formula je C12H22O11. Zgrajena je iz enote D-glukoze v obliki piranoze (6-členskega obroča) in enote D-fruktoze v obliki furanoze (5-členskega obroča). Oba monosaharida uvrščamo med D-heksoze, monosaharidni enoti sta povezani preko glikozidne vezi (kisikov atom). (shema nastanka saharoze)

Pri ljudeh in drugih sesalcih se s pomočjo encima izomaltaze in glikozidnih hidrolaz razcepi na glukozo in fruktozo, ki se nato hitro absorbirata v krvni obtok. V bakterijah in nekaterih živalih saharozo prebavi encim invertaza. Saharoza je hiter vir energije, ki omogoča hiter dvig glukoze v krvi.


Viri

Personal tools