Steroidi

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

Steroidi

Steroidi so skupina triterpenov (terpenov s 30 atomi ogljika oz. 6 enotami izoprena) ki ji pripadajo biološki pomembni spolni hormoni, hormoni skorje nadledvične žleze, žolčne kisline, holesterol,... jedro je sestavljeno iz ogljika vezanega v 4 obroče: tri cikloheksane in en ciklopentan. Steroidi se razlikujejo po stranski verigi, funkcionalnih skupinah vezanih na obroče in oksidacijskih števil. Biosinteza steroidov poteka iz skvalena (C30H50) prek lanosterola in holesterola.

Anabolični steroidi so sintetične oblike testosterona z anaboličnim učinkom. Povečajo sintezo proteinov, ki se kažejo v povečanju celičnega tkiva, zlasti pri mišicah.

Steroidni hormoni so hormoni steroidne strukture in nastanejo z oksidacijo sterolov. Steroidni hormoni nimajo alkilne skupine, zato so tudi nekoliko bolj polarni. Delimo jih na kortikosteroide in spolne hormone. Po krvi potujejo s beljakovinskimi prenašalci, ker so sami slabo topni v telesnih tekočinah. Skozi membrano celic preidejo brez prenašalcev, saj so lipidotopni. Vežejo se na receptorje v citoplazmi ali jedru. Usmerjajo izražanje genov, zato odzivi niso tako hitri kot pri peptidnih hormonih. Kortikosteroidi nastajajo v sredici (korteksu) nadledvične žleze in jih delimo na glukokortikoide, ki vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin, in na mineralokortikoide, ki uravnavajo koncentracijo elektrolitov v krvi. Spolni hormoni nastajajo v glavnem v spolnih žlezah; nadalje jih razdelimo na androgene, estrogene in progestagene.

Literatura

- Slovenski veliki leksikon P-Ž

Viri

- http://en.wikipedia.org/

Povezave

http://www.1lec.com/Biochemistry/Steroid%20Hormone/index.html

Personal tools