Uridin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Uridin je nukleozid, ki nastane, ko se uracil veže na obroč riboze z β-N1-glikozidno vezjo (slika). Uridin, ki je eden izmed štirih osnovnih nukleozidov ribonukleinske kisline (RNA), ima molekularno formulo C9H12N2O6, njegova molska masa pa je 244,2 gmol-1. Iz RNA se v celoti absorbira preko črevesja. Hrana, ki vsebuje uridin, je npr. paradižnik, brokoli, ekstrakt sladkornega trsa, pivo, itd.

Uridin ima pomembno vlogo pri glikolizni poti galaktoze. Katabolni proces presnove galaktoze ne obstaja, zato uridin sodeluje pri pretvorbi galaktoze v glukozo, ta pa se razgradi v običajni glikolitični poti. Ko se galaktoza pretvori v galaktoza-1-fosfat, je vključena v reakcijo z UDP-glukozo (UDP = uridindifosfat). Ta proces katalizira encim galaktoza-1-fosfat-uridiltransferaza, ki prenese UDP do molekule galaktoze. Končni rezultat sta molekuli UDP-galaktoza in glukoza-1-fosfat.

ZANIMIVOST

Raziskovalci s Harvardove univerze so ugotovili, da imajo prehrambeni dodatki v obliki uridina in omega-3 maščobnih kislin (EPA in DHA) na podgane antidepresiven učinek, ki je enakovreden tistemu, ki ga povzročajo zdravila, kot so Prozac in ostali antidepresivi, ki se jih predpisuje vsakodnevno.

VIRI


Personal tools