Trombokinaza

From Wiki FKKT

Revision as of 23:59, 4 January 2013 by AnjaK (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Trombokinaza

Trombokinaza je encim (proteaza) znan tudi pod imeni tkivni tromboplastin, tkivni faktor in CD142. Sprošča se pri razpadu trombocitov (krvnih ploščic, ki razpadejo zaradi poškodbe stene žile) in kot eden izmed koagulacijskih faktorjev (faktor III) sodeluje pri hemostazi. Trombokinzo aktivirajo nekateri drugi faktorji (kalcijevi ioni, vitamin K, faktor krvnih ploščic, antihemofilni globulin, faktor christmas) in tako ob njihovi prisotnosti aktivirana trombokinaza pretvori protrombin, ki je v krvni plazmi, v trombin. Ta pa z v krvi raztopljenim fibrinogenom tvori fibrin,ki oblikuje strdek krvi. [1]

Glede na vrsto biomolekul spada trombokinza med membranske glikoproteine in je sestavljena iz treh domen: zunajcelične domene, ki se veže skupaj z faktorjem VII in ima funkcijo fiziološkega aktivatorja tega faktorja, enojne membrane, ki »prečka« hidrofobno membrano in majhne citoplazemske oz. znotrajcelične domene, katera ima singalno funkcijo tkivnega faktorja. [2] Slika trombokinaze in faktorja VII.

Trombokinazo je, kot funkcijo možganskega ekstrata pri strjevanju krvi, v drugi polovici 19. stoletja prvi odkril Schmidt in jo takrat poimenoval »zymboplastin«. [3] Vsa spoznanja o trombokinazi in njeni vlogi pri hemostazi pa je na prelomu v 20. stoletje združil Morawitz v svoji klasični teoriji koagulacije.


Viri

Personal tools