Katehin

From Wiki FKKT
Jump to navigationJump to search

Katehin

Katehin je antioksidativen polifenolski sekundarni rastlinski metabolit. Z izrazom katehini pogosto poimenujemo tudi sorodno družino flavonoidov in podskupino flavan-3-olov (oziroma preprosto flavanolov).

Ime Katehin izhaja iz kemijske družine Catechu, kar je sok oziroma kuhan estrakt drevesa Acacia catechu. Molekulska forumula je C15H14O6([[1]]). Mešanice različnih enantiomerov lahko imenujemo (+/-) –katehin ali DL- katehin in (+/-) – epikatehin ali DL – epikatehin.

Tipi katehinov, ki jih najdemo v listih čajevca, so znani tudi kot katehin polifenoli. So del molekularne družine flavonoidov, ki so sekundarni rastlinski metaboliti. To pomeni, da niso ključnega pomena za rast rastline, vendar pa so pomembni za njeno zdravje. Najdemo ga lahko v listih čajevca Camellia sinensis, kot tudi v drugih hranah, kot so rdeče vino, čokolada, jagode in jabolka.

Medicinske raziskave so razkrile dokaze, da so katehini koristni za zdravje tako ljudi kot rastlin. Z laboratorijskimi preiskavami so odkrili, da katehini, ki so prisotni v listih čajevca, preprečujejo rast rakastih celic ter aktivnost prostih radikalov - molekul, ki povzročajo celične poškodbe, katerih posledica je lahko rak.

Viri

http://en.wikipedia.org/wiki/Catechin

http://en.wikipedia.org/wiki/Flavan-3-ol

http://flavo.vtt.fi/catechins.htm

Zunanje povezave

http://www.scielo.cl/scielo.php?pid=s0716-97602004000200016&script=sci_arttext

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catechin_structure.svg