Estrogen

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m (ESTROGEN moved to Estrogen)

Revision as of 09:41, 23 March 2010

ESTROGEN


Estrogeni so skupina stereoidnih spojin, imenovan za njihov pomen v estrous ciklu.

Njihovo ime izvira iz estrus(obdobje plodnosti za ženske sesalce) +gen=ustvarjanje.

Estrogen je hormon, ki sestavljajo skupino spojin, vključno z estrona, estradiol in estriol.

To je glavni hormon seks pri ženskah in je bistvenega pomena za menstrualnim ciklom.

Čeprav obstaja estrogen pri moških kot pri ženskah, je njegova prisotnost večja, pri ženskah, zlasti pri tistih, ki lahko reproducira.

Estrogen prispeva k razvoju sekundarnih značilnosti spola, ki se predvsem kažejo kot razlike med moškimi in ženskami in ki se ne nanašajo na reproduktivni sistem.

Pri ženskah so te značilnosti prsi, razširjena medenica in večja količina telesne maščobe v zadnjici, stegnih in na območju kolka.

Estrogen tudi prispeva k dejstvu, da imajo ženske manj obraznih dlak in bolj gladko kožo kot moški.

Estrogen je bistven del ženske reproduktivnega proces.

Ureja menstruacijo in pripravlja maternico za nosečnost, ki ga bogatijo in zadebelitev endometrija. Dva hormona, luteinizirajočega hormona (LH) in folikle stimulirajoči hormon (FSH), pomagajo nadzorovati, kako telo proizvaja estrogen pri ženskah, predvsem pri ovulacij.

V največjem številu je estrogen izdelan v jajčnikih, z razvojem foliklovih jajčec. Poleg tega je estrogen, ki ga proizvaja rumeno telesce v jajčniku, je tudi prisoten v posteljici.

Jetra, prsi in nadledvične žleza, lahko prispevajo tudi k proizvodnji estrogena, čeprav v manjših količinah. Estrogen lahko razdeli na tri različne spojine: estrona, estradiol in estriol.

Med ženske reproduktive življenja, ki se začne z nastopom menstruacije in se nadaljuje do menopavze, glavna vrsta proizvedenega estrogena je estrodiol.

Encimske dejavnosti proizvajajo estrodiol od androgenov.

Testosteron prispeva k proizvodnji estrodiola, medtem ko je estrogen estrona iz andostenedione.

Estrogen je pomemben za žensko zdravje, ne samo, ker se nanaša na njen reprodukcijski cikel.

Čeprav lahko povzroči ženskam, da ohranijo tekočino, in zgodnje izpostavljenosti prek zgodnje menstruacije, ženskam lahko poveča tveganje za nastanek raka dojk.

To lahko prispeva k povečanju lipoproteinov visoke gostote (HDL), ki velja za "dober" holesterol, in nižje lipoproteinov nizke gostote (LDL), ki je "slab" holesterol.VIRI:

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

Personal tools